vrijdag 15 februari 2013

Een op vijf reptielen met uitsterven bedreigd

Een op vijf reptielen met uitsterven bedreigd


AMSTERDAM - Een op de vijf reptielensoorten in de wereld dreigt uit te sterven.

    

 
Dat blijkt uit onderzoek van de Zoological Society in Londen en de internationale natuurorganisatie IUCN, dat vrijdag werd gepubliceerd.
Zoetwaterschildpadden zijn een van de meest bedreigde reptielensoorten, omdat de mens een groot beslag legt op het water waarin de dieren leven. Bijna de helft van de zoetwaterschildpadden wordt volgens het onderzoek met uitsterven bedreigd.
Reptielen worden vooral in tropische gebieden bedreigd in hun voortbestaan. Veel mensen denken dat de dieren zich makkelijk aanpassen aan veranderende situaties, omdat ze gewend zijn onder extreme omstandigheden te leven.

Hooggespecialiseerd


Maar dat is niet altijd het geval, zei onderzoeker Monika Böhm, hoofdauteur van het rapport. ''Veel soorten zijn hooggespecialiseerd in de manier waarop ze gebruik maken van hun leefomgeving. Dit maakt ze juist bijzonder kwetsbaar voor veranderingen.''
Mogelijk zijn drie van de onderzochte reptielensoorten al uitgestorven. Recente zoektochten naar de boshagedis ameiva vittata in zijn leefgebied in Bolivia leverde bijvoorbeeld niets op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten